Менторски процес

Готови ли сте да изградите менторски процес в организацията, в която работите?

Публикувах анкета в LinkedIn, която беше свързана с менторството, на което аз съм изключителен застъпник. Винаги, когато имам възможност, обръщам внимание от какво изключително значение е за всяка една организация – създаването на менторски програми.

mentorski protses-1

Апелът ми към аудиторията от професионалисти беше:

Бихте ли споделили мнението си по отношение на работата с ментор, в резултат на опита, който имате в работна среда?

  • 75% от отговорилите – потвърдиха, че са имали ментор и им е било много полезно;
  • 20% споделиха, че нямат добър опит
  • Останалите 5 % споделиха тяхното мнение в коментар.

Ето и част от коментарите:

 

  • „Истината е, че ако има кой да повярва в теб още от самото начало на твоя професионален път и ти вложиш усилия, за да му оправдаеш доверието му, накрая старанието се отплаща. Никога няма да забравя човекът, който първи повярва в мен и ме научи на много“,
  • “В днешно време са много малко хората в организациите, които имат времето и желанието да подадат ръка на неопитен кадър, да бъдат негови ментори и да са неотлъчно до него.”
  • „Да случиш на ментор е като шестица от тотото.“
  • „Винаги ми е било полезно, когато съм имал даващ, споделящ и подкрепящ ментор, с който имаме общи ценности.“
  • „Пожелавам на всеки да чиракува и да се учи от добър майстор в занаята.“

…..

В случай, че имате нелеката задача – да положите основите и да изградите за първи път менторски процес в компанията, в която работите, то задължително трябва да намерите отговорите на много важни въпроси.

Създадох Ръководство и Цялостна програма, чиято основна цел е осъзнаването на ключовата роля на Менторите във всяка една организация.

Упражненията, които можете да откриете в него са на базата на себерефлексия.

 

Основното им предназначение, е използването му от Работодатели и служители в организацията, които биха искали да се подготвят за този ключов процес, както и да изберат най-подходящите служители, които да влезнат в ролята на ментори.

Изключително полезно е за хора, на които им предстои заемането на тази ключова роля, както и на тези, които ще участват в благотворителни инициативи, в които ще бъдат ментори на хора, които имат нужда от подкрепа.

Услугата по консултиране, която ви предлагам може да бъде приспособена, в зависимост от конкретните ви нуждите (изграждане на цялостен менторски процес, или е необходимо само да изберете служител, който най-добре би се вписал в ролята на ментор).

📝Консултациите могат да бъдат проведени изцяло онлайн (в група или индивидуално), както ина място във вашата организация.

Ще Ви подкрепя от началото до края на процеса.

Свържете се с мен за повече подробности!

Галина Кацарска

📧 HRBulgaria@hrconsultant.bg

☎️ +359 884 77 66 56

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *