Техника Pomodoro

Техниката Pomodoro е един от най-известните методи за управление на времето, който ни помага да повишим продуктивността и концентрацията си по време на работа или при изпълнение на всякакви странични занимания/хобита, които са важни за нас и се опитваме да ги вместим в натовареното си ежедневие.

Техниката Pomodoro се основава на принципа на разделянето на работата на точно фиксирани периоди на активност, след които следва точно определено време за почивка.

Техниката Pomodoro е измислена от Франческо Кирило през 1980 г. Като студент, той е използвал кухненски таймер, който е бил във форма на домат (pomodoro е италианската дума, която означава домат).

Думата pomodoro [po·mo·dò·ro] на италиански език означава домат.

📑 Препоръка за приложение

Аз използвам приложение, което може да бъде изтеглено от този сайт https://pomofocus.io/

⭐⭐⭐⭐⭐Напълно безплатно е и има много функции.

Можете много лесно и бързо да промените настройките и да ги адаптирате към вашето работно ежедневие.

💡 Бих искала да ви обърна внимание, че ако за вас е важно да ползвате статистиката на приложението, е необходимо да се регистрирате.

Приложение

Как се прилага техниката Pomodoro?

✔️ Стъпка 1: Изберете задачата, върху която искате да работите.

Препоръка: избирайте винаги 1 конкретна задача – не правете грешката да мислите за няколко едновременно. Така ще избегнете възможността от разсейване. В случай, че е възможно разделете задачата на по-малки подзадачи. Това ще направи задачата по-управляема и ще ви позволи по-добро оценяване на времето, което е необходимо за нейното изпълнение.

Пробвайте с такава, която от много дълго време отлагате, и не е „по вкуса ви“.

Не ви препоръчвам да пробвате още в самото начало техниката Помодоро със задача, която е спешна за изпълнение, докато не свикнете.

✔️ Стъпка 2: Настройте таймера за 25 минути

Дори и да ви се струват малко 25 минути, не променяйте продължителността на сесията.

През този период се фокусирате само върху изпълнението на избраната задача, без да се разсейвате със странични неща.

✔️ Стъпка 3: Работете върху задачата, докато таймерът (чрез звуков сигнал) не ви извести, че е време за кратка почивка.

Когато времето изтече, вземете кратка почивка от 5 минути. Използвайте този период, за да отдъхнете, да се разтегнете или нещо, което ще ви помогне да се откъснете от работата за малко.

✔️ Стъпка 4: Повторете процеса

След всяка почивка отново настройте таймера на 25 минути и продължете работата по задачата. След четири сесии от по 25 минути си направете по-дълга почивка с продължителност 15-30 минути.

Предимства на техниката Pomodoro

📑 Какви са предимствата и кога бихме могли да използваме техниката Pomodoro:

– кратката сесия от 25 минути ще ви помогне да подобрите концентрацията си;

– много лесно в края на деня/седмицата ще можете да видите къде сте вложили усилията си (особено важно за хората, които трябва да отчитат свършената от тях работа);

– след като свикнете с техниката ще се научите да преценявате за всяка една от задачите, върху които работите с каква продължителност е добре да бъде сесията;

– в ситуациите, в които смятате, че прекарвате много време в работата по-конкретен проект, но така и не виждате неговия край, бихте могли да надникнете в статистиката и да видите в коя част от проекта влагате най-много от енергията и времето си (за тази цел е необходимо да разделите задачата на по-малки подзадачи).

Бихме могли да използвате техниката Pomodoro:

– при изучаване на нов материал, както и при подготовка за изпит;

– в случай, че имате много на брой и разнообразни задачи (аз лично в моето ежедневие изпълнявам 4 различни роли и задачите ми са разнообразни) – техниката ще ви помогне да структурирате деня си;

– за да свикнете последователно да отмятате задача по задача.

💡Не забравяйте, че и задачите, които не са спешни в някакъв момент, поради прекалено им отлагане, ще станат такива.

Насоки за прилагане на техниката Pomodoro

📑 Бих искала да ви помогна и да ви дам няколко насоки, на базата на личния ми опит:

Когато започнете да прилагате техниката, особено първите няколко сесии по 25 минути, може да усещате напрежение и чувство, че бързате, мислейки си, че 25 минути е прекалено малко време (това беше един от най-големите ми проблеми в началото). Не се притеснявайте – това чувство ще отмине.

Продължителността от 25 минути е само предложение. Всеки от вас, би могъл да промени продължителността на сесията, но е важно да си дадете време и да свикнете с техниката. Пробвайте различна продължителност, докато не намерите вашето време.

Не се изкушавайте още в началото да променяте продължителността на сесиите от 25 минути на повече. Аз го направих и го отчитам за грешка. Това, което ме провокира да го направя е, че в началото на деня се чувствах много енергична и подцених нуждата от кратка почивка. Все пак, ако прецените и промените времето на 30 минути не мисля, че ще е голям проблем.

Не пропускайте почивките (като мен). Колкото и да ви се струва, че в момента нямате нужда от тях, тяхната идея е мозъкът ви да се отпусне, да обработи информацията и да се фокусирате върху следващата сесия. Другият подводен камък с почивките е, че е напълно възможно да се отпуснете, и 5 минутната почивка да премине в 15 минутна. По този начин, рискувате да загубите ценно време.

Не забравяйте, че главната идея на тази техника е да сте максимално концентрирани върху задачата, с която сте се заели. Не се изкушавайте да надникнете и да видите какво се случва в социалните мрежи.

Не работете по 2 или 3 различни задачи в една сесия от 25 минути. Аз в началото имах много голям проблем с това. Работейки върху една задача, изведнъж се сещах за друга и преминавах към нея.

📑 Внимавайте за подводни камъни:

– по-дългите сесии могат да доведат до умора и липса на концентрация;

– по-кратките сесии от 25 минути ще предизвикат чести паузи, които могат да нарушат ритъма ви.

Както всяко едно ново нещо, с което се захващаме, така и адаптацията ни към тази техника изисква време и практика. Повярвайте ми ще свикнете бързо.

Благодаря Ви за доверието!

С уважение,

Галина Кацарска