Кои са въпросите, които задавате на кандидатите по време на интервю за работа?

 

profesionalni-vaprosi-1

Хората, които наемате, са най-ценният Ви ресурс и изборът кого ще наемете не бива да бъде хазартна игра, а стратегически ход. Отделете достатъчно време, за да планирате внимателно процеса по подбор на кадри.

Един от ключовите моменти в процеса по наемане е предварителното разработване на въпроси, които да зададете на кандидатите по време на интервюто.

💡

В случай, че не отделите достатъчно време, за да се подготвите за предстоящите интервюта – рискувате те да се превърнат в неформални разговори, и в крайна сметка да наемете някого, защото го харесвате, а не защото той е най-добрият кандидат за работата.

Всеки специалист по подбор на персонал би искал да получи по възможност най-достоверната информация от кандидатите за тяхното представяне в миналото!

Препоръка:

Няма „правилен“ набор от инструменти. Всеки бизнес трябва да анализира своите процеси, култура и стратегия, за да определи качествата, които би оценил най-много в кандидатите. Една компания може да се съсредоточи върху комуникацията и работа под напрежение, докато друга може да наблегне на креативността и постигането на резултати.

Откриването на тази комбинация е ключово за наемането на подходящите хора. Един от най-добрите начини да направите това е – да проучите много внимателно качествата, знанията и уменията на най-добрите служители в компанията. Друго, което би било чудесно да направите е да разговаряте с мениджърите и членовете на екипите за качествата, които оценяват най-високо при хората, които си вършат работата по най-добрия начин.

☢️

Интернет е пълен с безумни примерни за въпроси, които се задават по време на интервю и с още по-безумни отговори, които кандидатите проучват и наизустяват.

Познато ли Ви е?

Интервюиращ: „Какви според вас са силните ви страни като служител?“

Отговорът на кандидата в почти 100% от случаите е: „Много съм лоялен и влагам 100 процента усилия в работата си“.

В това ръководство съм Ви подготвила:

  • Каква се структурира задаването на въпроси по време на интервюто;
  • Кои са подводните камъни от неволно затваряне от Ваша страна на зададен въпрос;
  • Насоки при използване на модела SOAR;
  • Кои въпроси да зададете, за да допълните дадените от кандидатите отговори;
  • [64] професионални въпроси [разделени в различни категории по видове компетентности]

Ръководство е създадено, както за начинаещи колеги, които сега тръгват по пътя на развитие в областта на подбора, така и за експерти, за които подборът вече е неизменна част от тяхното ежедневие.

Свържете се с мен, за да заявите желанието си да поръчате Ръководството на email: HRBulgaria@HRconsultant.bg.

Освен него, като подарък 🎁 получаваш и безплатна консултация с мен в рамките на 30 минути, за да имаш възможността да зададеш всички въпроси, които са ти възникнали.

Πpипoмнeтe cи, ĸoгaтo бяxтe в yнивepcитета, или когато за първи път взехте решението да се занимавате с подбор, колко вълнуващо Ви се струваше. Сигурна съм, че сега имате чувството, че пред Вас се е отворил един необятен Свят.

Галина Кацарска

HRBulgaria@hrconsultant.bg

Sign

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *