В случай, че се чудите – коя е най-често срещаната причина за високата производителност, дългогодишните служители и липсата на текучество?

Prouchvane na udovletvorenostta na sluzhitelite

Отговорът е лесен: високата удовлетвореност на служителите. Доволните служители са склонни да работят повече. Те са мотивирани да се представят добре. Показват високи нива на ангажираност към организациите, в които работят.

Управлявате успешен бизнес в ролята си на Собственик или Лидер на екип, в който най-трудната част за Вас е разбирането на хората, които работят за Вас.

На този етап, най-важното нещо, което трябва да знаете, е че:

  • съществува важна връзка между организационния успех и удовлетвореността на служителите.

Това, което е необходимо да направите е да откриете нивото на удовлетвореност на Вашите служители.

И друг път сте го чували, нали?

 

Знаете, че ще полезно и необходимо, но не знаете –  как можете да го направите?

Най-вероятно това, което Ви притеснява, е не можете да си обясните как едно проучване на удовлетвореността на служителите – ще промени нещо.

И тук отговорът е лесен:Ключът към дългосрочния успех е редовното проследяване на удовлетвореността“.

Наясно съм, че имате нужда от повече обяснения, и точно поради тази причина Ви предлагам да се свържете с мен за една напълно безплатна консултация и то без никакви последващи ангажименти.

По време на тази консултация, ще поговорим за:

 

  • Най-често срещаните затруднения при Вас;
  • Как чрез редовно проучване на нагласите и възприятията на служителите можете да извършите положителни промени във Вашата организация. Не чакайте проблемът да нарасне и да стане сериозен.
  • Ще Ви запозная кои са седемте основни теми, които е добре да бъдат адресирани към всеки служител под формата на проучване;
  • Как трябва да се структурират въпросите;
  • Как да обясните на Вашите служители защо провеждате проучването. Как да им помогнете да разберат защо отговорите им са важни, и че планирате да споделите с тях резултатите / Хората, които разбират процеса са по-склонни да участват: повече хора ще попълнят анкетата и резултатите ви ще бъдат по-точни и значими./
  • Как със събраната информацията, можете да планирате провеждате по-смислени и целенасочени разговори със служителите

Разбира се, ако след консултацията желаете – ще реализираме първото проучване заедно, ще анализирам резултатите и ще Ви предоставя препоръки за действия, които да предприемете в резултат на отговорите.

Галина Кацарска

HRBulgaria@hrconsultant.bg

☎️ 0884/77-66-56

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *