Нарцистична личност

Нарцистичната личност, или човекът, чиито действия са продиктувани от мотото: „Всичко се върти около мен.“

Все по-често в интернет пространството, в частност във всички социални мрежи, бихме могли да „засечем“ хора, които говорят за нарцистичните личности.

Лепят се етикети, всеки втори човек се нарича „нарцисист“.

Безспорно това е изключително експлоатирана тема, но и най-малко разбираната.

Предполагам, че за всеки един човек е ясно, че терминът „нарцисист“ произхожда от древността, от гръцкия мит за Нарцис, който се влюбил в отражението си, но истинският му смисъл може да бъде объркващ.

Нарцистичната личност не е само в живота на вашите познати, нито само на техните работни места. Шансът да се сблъскате с нея, е много голям.

Също така, много често сме склонни да оправдаваме поведението на нарцистичната личност, или самата тя да ни манипулира умело в резултат, на което да омаловажаваме нейните действия и нещата, които ни причинява.

Как да разпознаете нарцистичната личност, която може не само да ви нарани физически, но и да съсипва живота ви непрестанно, ден след ден — ще е основната тема на уебинара, който ще се проведе на 02.03.2024 г.

Практиката ми е показала, че всеки човек в определен етап от живота си със сигурност среща нарцистичната личност.

В някои случаи те може да са членове на вашето семейство, хора, с които излизате и сте избрали за партньори в живота си, близки приятели и познати, както и колеги.

Информацията, с която ще ви запозная по време на уебинара ще ви помогне да разберете, че когато влизате в отношения с нарцистичната личност, има голяма вероятност да се превърнете в жертви, без значение дали говорим за вашия личен или професионален живот.

Тези хора могат да ви накарат да се почувствате така, сякаш сте отговорни за страданието, което те ви причиняват.

Напълно възможно,  е нарцистична личност да влезе в живота на ваш любим човек. Вашата наблюдателност ще ви помогне със сигурност, но когато я съчетаете с информираност, има по-голяма вероятност да осигурите вашата, както и на вашия близък безопасност.

Повечето от хората, които ни нараняват, правят това и в емоционално, психическо и финансово отношение.

Хората, които са се превърнали в жертва, впоследствие  си задават въпроса: „Как можа да ми се случи това? Защо не забелязах знаците?“.

Всички сме много мъдри със задна дата, но ни е трудно да предвидим отрано възможни бъдещи събития.

Сигурността и психическото ни благополучие са наша лична отговорност!

Много хора смятат нарцисиста за човек, който иска да бъде в светлината на прожекторите. Наистина много хора обичат светлините на прожекторите и вниманието. Но истинската нарцисистична личност, за която ще говорим по време на уебинара, отива далеч отвъд това да се стреми към слава, при това по начини, които са вредни и опасни.

Нарцистичните личности ги е грижа само за тях самите, за собствените им нужди и приоритети.

Ако сме честни (поне пред нас самите), ще признаем, че и ние обичаме вниманието, но нарцисистът жадува за него и манипулира хората и ситуациите, за да го получи.

Има хора, които отдавна са достигнали до прозрението, че трябва да работят здраво, да влагат неумоверно много услия, за да постигнат успех. Нарцистичната личност обаче не е от тях. Тя действа подмолно, за да успее, и може да мами, да лъже, да украсява истината или да крои схеми, за да напредне, без да я интересува дали това ще навреди на някого. Предполагам, че част от вас са заобиколени от такива колеги.

Нарцисистите могат да бъдат открити във всяка прослойка на обществото ни. Може да се намират в офиса на компанията, в която работите, в любимото ви заведение, което често посещавате, в домовете ви, в класната стая на детето ви, между стените на университета и т.н.

Поведението на нарцистичната личност

Прави ми впечатление, че много често се счита, че нарцисизмът е синоним на увереността, което е изключително погрешно разбиране.

Истинската увереност е белег за  силата на характера. Увереността на нарцисиста всъщност е арогантност — дефект в характера, който води до огромни идеи и до неуморно преследване на желанията му, често, да не кажа почти винаги за сметка на другите.

Като деца всички ние с малки изключения сме минавали през фаза, в която сме се чувствали като център на света и сме имали усещането, че всичко ни се полага по право. С течение на времето, нашето израстване и сблъсъкът с реалния живот сме осъзнали, че това съвсем не е така.

На практика нарцистичните личности никога не надрастват тази фаза. Тяхната силна нужда непрестанно да им се обръща внимание ги кара да правят какво ли не — от абсурдното до немислимото, за да бъдат център на внимание или да постигнат своето, това което са намислили.

Те пристигат със закъснение на бизнес срещи, празници и семейни събирания, забавят различни дейности, карат околните да чакат и дори да правят жертви заради тях. Те могат да влетят на пожар или да се появят драматично само за да привлекат вниманието на всички. Не се колебаят да ви информират, че са най-интелигентните сред всички присъстващи. Някои безсрамно ръсят имена на известни личности, небрежно споменавайки с кого се познават, с кого са обядвали и така нататък, за да ви покажат, че са близки с важни хора.

Да изглеждат добре във всеки смисъл е жизненоважно за нарцисистите. Може да забележите как се гласят пред всяко огледало.

Някои нарцистични личности се представят като много способни, но всъщност са постигнали съвсем малко. Това не ги спира да се държат високомерно и да виждат себе си като велики изобретатели, художници, музиканти, мислители, лидери или певци.

Когато не стане на тяхната, обвиняват всеки друг, но не и себе си.

Тъй като нарцистичните личности виждат себе си като специални и уникални, смятат всички останали или за незначителни или за по-нисши от тях. Те стават експерти в това да унижават другите, за да издигнат себе си.

Не мислете, че нарцистичната личност трябва да бъде близо до вас (физически), за да ви тормози. Онлайн/кибертормозът набира все по-голяма скорост.

Когато не стане на тяхната, обвиняват всеки друг, но не и себе си.

Тъй като нарцистичните личности виждат себе си като специални и уникални, смятат всички останали или за незначителни или за по-нисши от тях. Те стават експерти в това да унижават другите, за да издигнат себе си.

Абсолютен факт, е че тормозът се увеличава както в личния, така и в професионалния ни живот, и че последиците от него (чести отсъствия, депресия, тревожност и самоубийства) стават все по-драматични и крайни, и това не е случайност. Много клинични психолози смятат, че като цяло нарцисизмът сред населението се е увеличил, а оттам и тормозът над другите, което е обичайна черта на нарцистичната личност. Бихме могли да заключим, че непрестанният тормоз и нарцисизмът вървят ръка за ръка!

Нарцистичните личности имат изострена способност да усещат слабостта и несигурността у околните и да я използват, за да ги унижават или да изтъкнат себе си за тяхна сметка. Може и да е по по-незабележим начин, като например да отбележат, че имате красиво бижу или дреха, и после да привлекат вниманието към техните, и да подчертаят, че са по-скъпи. Може да ви се случи да се явите на интервю за работа, по време на което да бъдете попитани от интервюиращия за постиженията и резултатите, които сте постигнали във вашия професионален живот. След като старателно го запознаете с тях, той да ви каже: “Това не е нищо, аз съм…”

Те не се интересуват как се чувствате вие, а процъфтяват, като ви омаловажават.

Някои нарцисисти показват арогантността и надменността си — тя се усеща в начина, по който говорят, реагират и дори се движат. Други осъзнават необходимостта поне да изглеждат състрадателни. Но състраданието им следва определен модел — като например, когато вашият шеф ви се обади, когато сте болни, за да попита как сте, но всъщност е загрижен само кога ще се върнете на работа.

Може да изглеждат, сякаш ги е грижа, но всъщност интересът им към живота и благосъстоянието ви е повърхностен и мимолетен — освен когато не засяга тях. Трети пък издават свръхзавишената си самооценка само когато настъпи някаква криза. Тогава егоцентричната им перспектива за света излиза на повърхността.

Понякога е необходима криза, за да разкрие нарцистичните черти, които говорят: „Най-важен съм си аз самият“.

Колкото повече разговаряте с нарцистичните личности, толкова по-ясно усещате, че не ги е грижа за вас. Те не задават много въпроси, свързани с вас. Това, което искат всъщност, е да обърнете внимание на тях и на техните нужди и желания или да изпълнявате нарежданията им. Но тъй като са много чувствителни към това как изглеждат в очите на другите, те може в някои случаи да модулират и изменят поведението си, за да контролират начина, по който ги възприемате.

Най-опасните нарцисисти са тези, чиято пълна липса на емпатия и огромна грандомания граничат с психопатията: способността да нанасят вреда без угризения. Те нямат съвест и експлоатират околните емоционално, финансово, а понякога и физически.

Ако правите това, което те искат, сте им удобни. Ако са недоволни от вас, се превръщате не само в неудобна личност — вие сте човек, когото трябва да унижат и може би да унищожат. Когато прочетем за родител, който затваря или изоставя собственото си бебе, за да може той самият да излезе и да се забавлява, или да живее животът, който иска, значи първо и преди всичко си имаме работа с нарцистична личност: човек, който надценява себе си и подценява останалите.

Тъй като приемат, че всичко им принадлежи по право, нарцистичните личности може да смятат, че не са длъжни да работят толкова усърдно като останалите, че може да потърсят вратички, за да получат това, което искат, или че правилата не се отнасят за тях. Познато ли ви е?

Нарцистичната личност е спец в баламосването и маменето на околните. Заради безмерното им чувство за собствена значимост на нарцистичните личности им липсва усещането за ясни граници. Те правят каквото си искат с хората, законите, правилата и социалните норми. Като социални кукловоди, те смятат другите за продължение на себе си и ги командват, насочват, манипулират и използват, за да изпълняват желанията им.

Отначало може да е трудно да различите нарцисистите, защото те могат да бъдат интелигентни, привлекателни и интересни, дори да излъчват ореол на всемогъщество. Могат да бъдат много очарователни за тези, които им помагат, но в крайна сметка показват истинската си същност.

Понякога ще станете свидетели на открити прояви на арогантност, надменност или грандомания, които да ви позволят да прозрете под повърхността им и да ви накарат да усетите, че нещо не е наред. Друг път може да бъдат резервирани, снизходителни и дръпнати, което да остави у вас неприятно чувство. Понякога оттеглят привързаността си или отказват да помогнат или да изпълнят задълженията си.

Каквото и да направят, резултатът е винаги един и същ — оставят ви с неприятно чувство, неудовлетворени или изтормозени.

Понякога незабавно усещаме болката, когато се намираме край някой нарцисист; друг път тя се чувства като пробождане с кама няколко секунди по-късно –„Наистина ли току-що видях/чух това?“.

Може да се събудите внезапно в 1 ч. сутринта, когато подсъзнанието ви се намеси и ви обърне внимание върху нещо травмиращо, което са направили, или за което са излъгали. Или пък поведението им ви оставя с чувството, че нещо не е съвсем наред. В такива моменти някои хора се чувстват объркани или физически им прилошава. Някои се разболяват или изпадат в стрес.

Ако и вие изпитвате тези неприятни усещания, обърнете им внимание. Много от нас са научени да „прощават и да забравят“ особено по отношение на семейството и приятелите. Нарцистичната личност разчита, че ще постъпите точно така. Защото, когато ви нарани отново и вие просто стоите изумени, онемели или победени, нарцисистът е в еуфория, чувства се по-висш от вас и е доволен. Тези емоционални атаки ще ви изтощят, докато се превърнете в глина в ръцете на нарцисиста, може да ви се наложи да си вземете болничен, както много хора правят просто за да се възстановите.

Патологичният нарцисизъм може да стигне до крайности.

Как да разпознаем нарцистичната личност?

По време на уебинара 02.03.2024 г. ще засегнем следните теми:

 • Какво представлява нарцистичната личност;
 • Какво е характерното за нея поведение;
 • До какво води тяхното собствено надценяване, и съответно подценяване на другите;
 • Егоцентризмът им;
 • Защо вместо съчувствие, срещаме арогантност и претенции;
 • Как търсят възможност да променят правилата и да нарушават границите;
 • Силното им желание за контрол;
 • Думи, които ги описват най-точно;
 • Какво е влиянието им върху нас;
 • Как се развиват взаимоотношенията ни с тях, и до какво водят.

Всичко казано ще бъде подкрепено с конкретни примери.

След уебинара:

 • След уебинара всеки участник ще получи подробно разработен списък, под формата на тест, който покрива изключително детайлно много тънки, но значими нюанси, за които може би никога не сте се замисляли. Някои от неща в списъка може да ви помогнат да си припомните събития, които сте забравили. След като направите теста на спокойствие, бихте могли да ми изпратите резултатите, и ще получите информация за личността.
 • В продължение на 22 дни ще получавате имейли, които ще ви дават конкретни насоки и съвети как бихте могли да се предпазите от нарцистичната личност.

Уебинарът ще се проведе на 17.03.2024 г. от 10:00 ч.

Продължителността ще е между 4 и 5 астрономически часа. Ще се съобразя с вашата активност.

Цената на уебинара е 80 лв.

Бихте могли да се запишете като попълните формата по-долу, или като се свържете с мен чрез 📧 galinakatsarska@gmail.com.

С уважение,

Галина Кацарска