Мотивационно писмо за работа

Как да напишем мотивационно писмо за работа

 

Нека да си кажем истината, дори да е задължително условие при кандидатстване за работа – някак „забравяме да прикачим“ мотивационното си писмо.

📑 Единствената причина да постъпваме по този начин, е че не знаем как се пише.

Бихме могли да се справим, ако не се чувствахме объркани, тъй като не знаем:

  • как правилно да формулираме думите си;
  • как да дадем доказателства за притежаваните от нас опит, знания и умения;
  • имаме силна вътрешна мотивация и ентусиазъм, но не знаем как да ги изразим по начин, който да не звучи клиширано.

Чувстваме се неуверени, и често това е причината да не си подаваме документите за позиции, към които проявяваме интерес. Това, което ни измъчва е, че сме твърдо решени да сменим работното си място, но не можем да преодолеем това предизвикателство.

А ни е важно, защото имаме постижения, количествени и качествени резултати, работата ни е имала положително въздействие върху цялата дейност на компаниите, в които сме работили, но не знаем как да ги формулираме, така че да предизвикаме интерес на бъдещ потенциален работодател.

📝 В случай, че в момента правиш първите стъпки в професионалното ти развитие, съм повече от сигурна, че ти се струва непосилна задача.

А за теб е важно, защото учиш и искаш да черпиш опит от реалната работна среда.

📝 В резултат на работата ми с клиенти, които правят кариерна промяна, знам колко е трудно да започнеш развитието си от самото начало в напълно различна професия, но по-трудното е да изразиш на лист хартия, от какво е била провокирана тази промяна.

Имам чудесна новина за Вас, независимо дали сте професионалист, който иска да смени работното си място; човек, който е предприел пълна кариерна промяна, или търсиш първата си работа/стаж:

  • писането на мотивационно писмо е много по-лесно, отколкото изглежда.

Знам, че на този етап, все още не ми вярвате, защото няколко пъти сте пробвали, и всеки път крайният резултат не ви е харесвал.

🔰 За разлика от автобиографията, мотивационното писмо е с фокус към бъдещето и нещата, с които искате да се занимавате.

То е мостът, който свързва вашето минало с желаното от вас бъдеще.

📑 Това, което е необходимо да направите е – да помислите как вашите знания и умения, биха могли да се свържат с ролята, към която проявявате интерес.

Как притежаваните от вас преносими умения, биха ви помогнали да заемете желаната от вас позиция.

Мотивационното писмо: 

 

е най-добрият инструмент, който подкрепя процеса по търсене на работа. Добре подготвената автобиография не винаги е достатъчна.

🔰 Нека да ви разкажа за програмата, над която работих дълго време, за да ви осигуря пълна яснота по отношение на процеса по писане на мотивационно писмо, и най-важните елементи, които трябва да съдържа.

От позицията ми на професионалист, който над 10 години се занимава с подбор на персонал, ще ви помогна да:

  • привлечете вниманието на фирмата, в която кандидатствате за работа, отличавайки се от останалите кандидати;
  • поставите силно начало на вашето мотивационно писмо.

📝 Най-вероятно ще ви се стори шокиращо, но началото на мотивационното ви писмо – ще предопредели дали специалистът по подбор ще го прочете докрай.

В резултат на съвместната ни работа, ще си обясните:

  • Как бихте могли да демонстрирате, че освен, че сте се запознали в детайли със задълженията и отговорностите на позицията, за която кандидатствате, сте извършили и детайлно проучване на фирмата, и нейните нужди, корпоративна култура и ценности.
  • Ще обърнем специално внимание върху това как да се аргументирате, че притежаваните от вас знания, умения и професионален опит ще отговорят на нуждите на компанията.

📝 Нещо, което е много важно:

Търсещите работа впечатляват работодателите, като описват притежаваните от тях умения и опит, свързани с позицията, за която кандидатстват. Много често обаче, ние кандидатстваме за нови позиции, водени от желанието да се развиваме и не притежаваме всички умения, които изисква новата позиция.

Това в днешни дни не е проблем!

Работодателите по-скоро биха помислили как предишният ви опит ще бъде полезен за обявената от тях позиция. Каква е мотивацията ви, какъв е ентусиазмът ви.

📑 За този етап, съм ви подготвила специално упражнение!

И всичко това, без никакви клишета!

Гаранцията, която мога да ти дам, е че съвместната ни работа ще бъде съобразена напълно с твоето темпо и нужди, както и че никога повече няма да ти се налага да плащаш за тази услуга.

Ако всичко до тук ти звучи като точно това, което търсиш – преди да попълниш формата по-долу искам да ти кажа нещо много важно:

  • ако нямаш сериозни намерения и готовност да вложиш усилия в съвместната ни работа, е по-добре да не го правиш!

Но ако си сигурен в намеренията си, бих искала да те поздравя, че поемаш тази отговорност към себе си и бъдещото ти развитие!

Веднага след като заявиш желанието си за работа с мен, аз ще се свържа с теб, за да ти разкажа в детайли за процеса.

💌 Каня ви да се присъедините към моята страница във Facebook

Галина Кацарска

📧 galinakatsarska@gmail.com

☎️ +359 884 77 66 56

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *