Автобиография

 

izgotviyane-na-cv-1

В случай, че все по-често се замисляш за кариерното си развитие, би искал да си ангажиран и удовлетворен от работата си, и си на етап смяна на работното място, то те уверявам, че си на правилното място.

Направи си кафе или ароматен чай ☕, настани се удобно и сподели с мен няколко минути. Благодаря ти!

Преди да предприемеш действия по смяна на работното място, по търсене на нови възможности, е необходимо да обмислиш няколко изключително важни неща.

Последното от тях е – как се пише автобиография!

 

Казаното от мен, е валидно и в случай, че би искал да заемеш по-висока позиция от настоящата ти.

Предполагам, че си попаднал на моя сайт, защото имаш затруднения по отношение на процеса по търсене на работа, а може и да сме приятели в LinkedIn или Facebook.

Нека да споделя с теб, най-често срещаните ситуации:

1️⃣   Това, което ми разказват моите клиенти, когато се свържат за първи път с мен е, че биха искали да си сменят работата, попадали са на обяви, които като, че ли описват точно позицията, за която те отдавна мечтаят, и за която си мислят, че притежават необходимия професионален опит и квалификация.

Изпращали са автобиографията си, убедени, че съвсем скоро ще получат обаждане, за да бъдат поканени на интервю. Но това никога не се случва….

Може би, и ти си изпадал в подобна ситуация, и всеки път си задаваш въпроса: „Как е възможно това?“

…..

2️⃣   Mоже да си утвърден професионалист в конкретна област и индустрия, да работиш над 7-8 години на настоящото си работно място, но искаш да смениш средата, компанията или индустрията.

Имаш постижения, количествени и качествени резултати, положително въздействие върху цялата дейност на компанията, но не знаеш как да ги формулираш, така че да предизвикаш интерес на бъдещ потенциален работодател.

…..

3️⃣   В началото на професионалния ти живот си, без опит, и не знаеш върху какво да акцентираш в автобиографията, която ти е необходима в процеса по кандидатстване за работа.

Няма значение в коя от трите по-горе посочени ситуации си, но всяка една от тях те навежда на мисълта, че твоята автобиография не е добра и имаш нужда от съдействие.

izgotviyane-na-cv-2В случай, че не получаваш обаждания, с които да бъдеш поканен на интервю – неувереността ти и негативната ти нагласа по отношение на процеса, ще се задълбочава с времето.

Изразява се чрез реплики, които все по-често използваш:

  • „Явно не съм толкова квалифициран, колкото останалите кандидати“;
  • „Няма смисъл да кандидатствам по тази обява за работа. Няма да ми се обадят и да ме поканят на интервю“;
  • „Никой няма да се спре на мен, защото нямам опит!“

 

Ще избереш да останеш там, където си и все по-често ще си склонен да се обвиняваш, защото:

  • знаеш, че прекарваш времето си в работна среда и компания, в които няма да имаш възможност да разгърнеш потенциала си;
  • живееш с мисълта, че би могъл да се изкачиш с едно стъпало по-нагоре, но не знаеш как да изразиш тази твоя готовност;
  • изпитваш трудност да анализираш вакантни обяви за работа, и не можеш да прецениш до каква степем отговаряш на изискванията.

📑 Това, което ти е необходимо е – да имаш яснота по отношение на притежаваните от теб опит и възможности. Под възможности, визирам всички твои знания, умения, начин на мислене, както и натрупан професионален опит, на базата, на които пред теб биха се отворили нови врати.

В противен случай, за теб ще бъде изключително трудно да си представиш, и да намериш правилния път – как да използваш опита си, така че да напреднеш в кариерата, и да можеш да се възползваш от възможностите на пазара.

За да ни бъде по-лесно, често използваме и плащаме за софтуери, с помощта, на които си изработваме най-уникалната автобиография. Те ни предлагат цели изречения, с които да направим впечатление, както и ключови думи.

Но…

Има една истина, която често ни убягва, и тя е, че ние сме хората, които явявайки се на интервю за работа ще трябва да защитим написаното в автобиографията, с която сме кандидатствали.

И не само това…

ще ни се наложи да отговаряме на въпроси, чиито отговори бихме могли да знаем само, ако преди това сме направили анализ на професионалния ни опит, помислили сме внимателно коя е средата, в която бихме искали да работим, до къде бихме искали да стигнем и много други важни неща.

Какво стана с автобиографията ли?

Няма да имаш търпение да я напишеш!

Ще имаш пълна яснота за процеса по търсене на работа. Вече няма да ти се струва като непосилно начинание.

За какво можеш да разчиташ на мен:

Моята работа като HR и кариерен консултант, е да те подкрепя, разкривайки пречките ти по отношение на търсенето на нова работа, и твоето припознаването в следващата ти роля, на базата на:

  • анализ на придобития от теб професионален опит.

Процесът е проектиран по начин, който ще ти помогне методично да оцениш всяка една работна позиция, която си заемал.

Но тъй като знам, че това е безкрайно недостатъчно, съм ти подготвила 🎁 още 6 основни активности, които ще те подкрепят в процеса по търсене на работа и себепознанието.

📝 За малко щях да забравя и онлайн срещите, по време на които ще обсъждаме всички важни за теб неща.

…..

Ако всичко до тук ти звучи точно като това, което търсиш – преди да попълниш формата по-долу искам да ти кажа нещо много важно:

📑 ако нямаш сериозни намерения и готовност да вложиш усилия в съвместната ни работа, е по-добре да не го правиш!

Но ако си сигурен в намеренията си, бих искала да те поздравя, че поемаш тази отговорност към себе си и бъдещото ти развитие!

Веднага след като заявиш желанието си да разбереш подробности за процеса, аз ще се свържа с теб, за да ти разкажа в детайли.

💌 Каня те да се присъединиш към моята страница във Facebook

Галина Кацарска

📧 galinakatsarska@gmail.com

☎️ +359 884 77 66 56

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *